Boomschors is goed voor de balans in de bodem. Bovendien beschik je dankzij het materiaal over een onderhoudsvriendelijke tuin. Boomschors heeft een natuurlijke, en tegelijkertijd opgeruimde uitstraling. Ondanks al deze eigenschappen is het mogelijk dat je boomschors wenst te verwijderen. Bijvoorbeeld omdat je een huis met tuin hebt overgenomen en er andere plannen mee hebt. Bij een herziening van een tuin is het verwijderen van boomschors wellicht noodzakelijk.
Boomschors is een natuurlijk materiaal. Wanneer het verteert vormt het een uitstekende bodem voor planten. Voor de staat van je tuin is het dus niet nodig om boomschors weg te halen. Een groot voordeel van boomschors is het de verspreiding van onkruid tegenwerkt. Daarnaast voorkomt het vorst in de bodem doordat het een isolerende laag vormt.
Net zoals alle andere plantaardige materialen verteert boomschors vanzelf. Het verandert in waardevol compost voor je tuin. Na een aantal jaren zal de boomschors verdwenen zijn. Hoelang dat precies duurt, is afhankelijk van het type schors. Franse boomschors heeft tot 6 jaar nodig om volledig te composteren. Alternatieven gaan over het algemeen iets minder lang mee. Hoelang boomschors precies in jouw tuin aanwezig blijft is niet eenvoudig aan te geven. Aangezien veel factoren een rol spelen.
Wanneer boomschors net in je tuin ligt, bestaat het vooral uit grote brokken. Na verloop van tijd worden de stukken steeds kleiner. Daarmee wordt het direct een stuk lastiger om ze uit de tuin te verwijderen. Boomschors tot de laatste splinter uit je tuin halen is een enorm karwei. Gelukkig is dat niet nodig. Het gaat er vooral om dat het niet meer zichtbaar is zodat de esthetische visie van je tuin gerealiseerd wordt.
Een hark is verreweg het beste gereedschap om boomschors los te maken van de ondergrond. Zeker wanneer de schors nog uit grotere stukken bestaat. Je haalt het dan eenvoudig los van het zand en de potgrond waar het op ligt. Gebruik een grashark voor de kleinere stukjes. Minuscule splinters laat je gewoon liggen en vermeng je met de rest van de grond. Spit de grond om als je de boomschors echt niet meer wilt zien. Een andere optie is een nieuwe laag grond over de resten boomschors heen te strooien.
Boomschors is uiteraard een natuurlijk materiaal. Daarnaast is het niet bewerkt met chemicaliën of andere stoffen. Daarom doet je het gewoon bij het GFTE afval. Bij een grote tuinrenovatie komt het voor dat je met erg veel tuinafval zit. Dit past niet allemaal in de groene afvalbak. Lees in dergelijke gevallen bij jouw gemeente wat je met het afval moet doen. Het is namelijk overal in Nederland mogelijk om het naar een stortplaats te brengen of om het op te laten halen.