Boomschors is een populaire bodembedekker voor tuinen in heel Nederland. De eigenschappen van het materiaal spreken veel tuinliefhebbers aan. Boomschors zorgt bijvoorbeeld voor een uitstekende regulatie van vocht. Tuinbezitters gebruiken het graag om paden aan te leggen of om de veiligheid rondom speeltoestellen te verhogen. Het is een mooi materiaal met een rustieke uitstraling. Je tuin ziet er natuurlijk uit en is tegelijkertijd keurig afgewerkt. De isolerende werking gaat de negatieve effecten van vorst in de grond tegen. Bovendien krijgt onkruid geen kans. Om al die redenen is het wenselijk dat de boomschors zo lang mogelijk blijft liggen. Helaas vormen dieren die boomschors aanvreten een probleem.
Er zijn grote en kleine dieren die boomschors aanvreten. Honden eten soms een stukje op. Dat is niet goed voor het dier, en ook niet voor je tuin. Daarnaast zijn insecten regelmatig verantwoordelijk voor het aantasten van de schors. Dit is over het algemeen een hardnekkiger probleem. Vooral omdat het aanvreetgedrag van insecten vaak niet beperkt blijft tot boomschors op de bodem alleen. Ze tasten boomschors dat nog op bomen zit aan. Insecten zijn onmisbaar voor een goede balans in de natuur. Maar beestjes die je tuin beschadigen ben je liever kwijt dan rijk.
Wanneer je een mooie laag aanlegt, blijft boomschors een tijd liggen. Omdat het een natuurlijk materiaal is vergaat het vanzelf. Over het algemeen hoef je de boomschors pas na meerdere jaren aan te vullen. Wanneer het wordt aangevreten vergaat het sneller.
Honden zijn nieuwsgierige dieren. Dat is een van de redenen waarom ze van alles en nog wat eten. Boomschors moet er ook aan geloven. Over het algemeen is dit niet erg voor de laag boomschors. Aangezien een hond nooit grote hoeveelheden eet. Maar het is wel ongezond voor het dier. Soms knaagt een hond aan boomschors uit angst of verveling. Zorg ervoor dat je hond brokken en botten heeft om op te knagen. Laat je viervoeter voldoende uit en laat het dier niet zonder toezicht in de tuin rondlopen. Leer je hond dat het eten van boomschors niet de bedoeling is.
Dit is een groter probleem. In de meeste gevallen is de houtworm verantwoordelijk voor aangevreten schors. Houtworm is een verzamelnaam voor de larven van keversoorten. Het zijn dus eigenlijk de voorlopers van kevers die je boomschors aanvreten. Je doet er goed aan om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Want ze tasten niet alleen boomschors aan, maar ook planten en houtconstructies. Ter bestrijding worden vaak agressieve middelen ingezet, zoals ammoniak, azijn, petroleum en insecticiden. Omdat boomschors op de bodem ligt, is dit onverstandig. Deze middelen tasten je tuin namelijk aan. Het inschakelen van een professional is bij hardnekkige problemen met houtkevers de beste oplossing.